Strippenkaart Icon Strippenkaart

Hoe helpt de Strippenkaart met remote werken?

Werk jij ook nog wel eens remote, vanuit huis, voor werk waarvan je pre-Corona dacht dat het écht live moest? Bij mij is online coaching een vast onderdeel gebleven. Ja, het live contact is een gemis, maar… en ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen… het heeft ook een paar voordelen. Dat je niet allebei in dezelfde stad hoeft te zijn, bijvoorbeeld. En het is supergemakkelijk om tussendoor een halfuurtje af te spreken.

De Strippenkaart maakt het afwikkelen van zo’n overlegje tussendoor ook lekker snel. Met online-coaching zit ik toch al aan de computer, dus na het gesprek log ik in op Strippenkaart.nl, stempel de strippenkaart af, schrijf een paar woorden voor Coachee, bijvoorbeeld het linkje dat ik al in de chat had gezet, en dat beter niet verloren moet gaan. Of een herinnering voor de agenda van volgende keer. Of in trefwoorden wat we besproken hebben. En dan deel ik de strippenkaart meteen, is Coachee ook helemaal bij.
Nou maak ik meestal strippenkaarten voor gesprekken, en niet voor tijd. Een halfuurtje tussendoor is niet een heel gesprek. Dus hoe stempel je deel-tijd af?

Drie manieren om kleinere blokjes af te stempelen

  1. Deel een gesprek op in een paar strippen. Bijvoorbeeld 1 gesprek kost 3 strippen. Heb je, live of gezoomd, een compleet gesprek gevoerd, dan stempel je 3 strippen af met dezelfde datum. (Weet je nog? Zo deden we dat in tram en bus ook.) Voor een overleg tussendoor stempel je 1 strip af.
  2. Je kan ook 2 strippenkaarten maken: een gewoon met 1 strip per gesprek. En een extra ‘service’ strippenkaart. Op de ‘servicekaart’ gebruik je kleinere blokjes voor een strip. Ik deel het vaak op in tijdblokjes van 10 minuten. Voor een overleg tussendoor dat niet als ‘heel gesprek’ geldt, stempel je de strippen af naar rato van de tijd.
    Zelf geef ik bij een coachingstraject van een plukje gesprekken een service strippenkaart cadeau. In plaats van ‘5 voor de prijs van 4’ geef ik liever iets extra’s.
  3. Als je al een strippenkaart met een afgesproken aantal gesprekken in gebruik hebt voor een klant, kun je afspreken om 1 gesprek op te delen in een losse tijdblokjes. Je maakt dan een nieuwe strippenkaart met 1 strip = 1 tijdblokje. Verder gaat het als onder 2.

Bij de hand

Overigens heb ik tijdens het gesprek ook vaak de strippenkaart site open, op mijn telefoon of in een andere tab. In mijn persoonlijke kladblok, dat Coachee trouwens niet kan lezen, heb ik bijvoorbeeld een reminder staan. En kan ik een vraag opschrijven waar ik in een later gesprek op terug wil komen. Zo heb ik een ultra-light CRM (customer relation management) systeempje. Daarover een andere keer.

Tot volgende keer!

Maud